top of page

Här kan du som boende eller utomstående lära känna vår bostadsrättsförening.

 

Årsredovisningen för 2023 hittar du här!

Underhållsplan för föreningen hittar du här.

Föreningen äger fastigheterna Upplandsgatan 63-65 i Vasastan i Stockholm. Husen rymmer för närvarande 43 medlemslägenheter samt två lokaler fördelade på två gatuhus, två gårdshus samt ett litet fristående hus på inre gården. Sammanlagd boyta av ca 3380 kvadratmeter.

 

Information och ordningsregler

Nedan följer information samt ordnings/trivselregler som gäller i vår förening. Läs även igenom Stadgarna som du är skyldig att känna till som boende i föreningen.

Ombyggnad och reparationer

Riktlinjerna är till för att föreningsmedlemmarna ska veta vad som är bostadsrättshavarens respektive bostadsrättsföreningens skyldighet att underhålla, samt vad som är tillåtet och rekommenderat att göra vid renoveringar och ombyggnader av sina lägenheter. Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad till det inre hålla lägenheten med tillhörande övriga utrymmen i gott skick. Med ansvaret följer såväl underhålls- som reparationsskyldighet.

 

Vid minsta tveksamhet – fråga styrelsen!

  • Bostadsrättshavare har skyldighet att vårda och underhålla sin lägenhet.

  • Man får efter egen smak bekläda väggar och golv.

  • Vidtagna förändringar får inte innebära ingrepp i ventilationssystem, värme- och vattenledningssystem.

  • Man får inte installera kök eller badrumsfläkt som är kopplad till ventilationssystemet. Däremot går det utmärkt att använda sig av en återcirkulerande kolfilterfläkt eller liknande i köket. Tänk bara på att rengöra filtret ofta så minskar du risken för brand.

  • Installationer i våtrum innebär alltid särskilda risker och skall därför utföras av auktoriserad fackman. Felaktigt utförda åtgärder kan innebära krav på skadestånd som kanske inte heller täcks av försäkring.

  • Rivningar av väggar och andra större förändringar i lägenheten skall alltid underställas styrelsen för prövning innan de genomförs.

 

Fasader, balkonger och altandörrar

Bostadsrättshavaren är skyldig att följa anvisningarna nedan rörande skötseln av balkonger/altandörrar.

  • Under inga omständigheter får åverkan göras på fasaderna i anslutning till balkongerna/altandörrarna såsom markiser, krokar eller dylikt. Belysning monterad på fasaden är ej heller tillåtet.

  • Blomlådor ska hängas på insidan av balkongräcket.

  • Det är inte tillåtet för boende på nedre botten med altandörrar att ”muta in” ett område utanför dörrarna. Privata utemöbler får användas men skall tas in om man inte vill att de används av andra boende i föreningen som vistas på gårdarna.

 

Fönster

Bostadsrättsshavaren ansvarar för glas i fönster och underhåll av innersidor av fönstrens bågar och karm, men inte för målning av utifrån synliga delar av yttersidorna och av ytterfönster. 

Under hösten 2009 renoverades samtliga fönster vilket resulterar i att vi numera har samma grundstandard på alla fönster i föreningen. Ytterbågens glas har bytts ut mot energiglas som minskar energiförbrukningen och kallras. Energiglasen leder även till en något lägre bullernivå.

Energiglasen kräver ingen speciell skötsel (hårdbelagt och polerat energiglas), utan rengörs och putsas enligt standardmetoder för fönsterputsning. Man ska vara försiktig med att använda rakblad eftersom det lätt blir repor.

OBS. Montering av mörka persienner får ej ske då det kan medföra sprickbildning i energiglas.

 

Dörrar och nycklar

Vi har ett låssystem som ska göra fastigheten säkrare och hantering av nycklar enklare. Se till att ni får nycklar till alla utrymmen ifrån säljaren. Om ni är osäkra på vilka nycklar ni borde få, kontakta styrelsen för att ta reda på vilka som är utkvitterade för lägenheten ni flyttar till.

 

Merparten av ytterdörrarna är utrustade med två lås. Överlåsets nyckel samt hushållsnyckeln ingår i säkerhetssystemet och dessa nycklar kan endast beställas genom styrelsen hos auktoriserad servicestation med rätt behörighetskod. Nyinstallation av cylinder eller tillverkning av nya nycklar ska göras enligt de system vi har i dag. Kontakta styrelsen för hjälp med detta. Underlåsets nyckel kan du kopiera hos valfri låssmed.

Fastigheten är uppdelad i tre ”säkra” zoner

  • Överlåsets nyckel går till din lägenhet, soprummet samt även till porten.

  • Underlåset går enbart till din dörr.

  • Hushållsnyckeln går till källaren, vinden, källsorteringsrummet och tvättstugan. För att beställa ny nyckel, kontakta styrelsen.

Separat nyckel till bokningscylindern i tvättstugan.

Nycklar till cykelrum och barnvagnsrum kvitteras ut till boende, kontakta styrelsen.

 

Trapphus

Inga föremål får förvaras ute i trapphuset då dessa kan begränsa framkomligheten, försvåra utrymning samt förhindra räddningspersonal att nå fram.

Julprydnader och andra högtidsanknutna dekorationer får hängas på ytterdörren, men dock endast under avsedd högtidsperiod. Undvik att spika eller skruva hål i dörrens ytskikt. Fäst ev. snören eller liknande i ovankant av dörrblad.

 

Sopor/Källsortering

Hushållssopor slängs i soprummet som är beläget i 63:ans gatuhus med ingång från gården. Använd lägenhetsnyckeln för att låsa upp dörren. Det är absolut förbjudet att lämna sopor utanför soprummet eller i trapphusen då det lockar till sig skadedjur.

OBS! Alla andra former av sopor, såsom grovavfall/emballage/batterier/glas/metall etc får INTE lämnas i soprummet. Emballage/glas/metall lämnas vid återvinningsstation, det finns två närliggande (Karlbergsvägen/Västmannagatan och Frejgatan/Norrtullsgatan). Exempel på grovavfall är möbler, leksaker, kläder, porslin, färgrester, brandfarligt gods och gasbehållare. Grovavfall skall lämnas till återvinningscentral.  Det finns en mobil återvinningscentral, för mer information och turlista, klicka här!

 

Tidningsåtervinning återfinns på mittengården.

 

Tvättstuga

Det finns en bokningsbar tvättstuga i 63:ans gatuhus med ingång från gården. Tvättpassen bokas på tavlan utanför tvättstugan med en bokningscylinder. Bokade tider kan övertas av annan boende i föreningen, om de ej utnyttjas inom 30 minuter. Torktiden gäller en timme efter avslutad tvättid. Vänligen respektera tvättiderna och se till att ingenting lämnas kvar efter avslutad tvättid. Vid varje tvättillfälle skall maskinerna torkas av och filtret i torktumlaren skall rengöras.

 

Sanitära frågor

Det är inte tillåtet att skaka mattor från fönster och balkonger då detta kan upplevas störande för grannar., Det är heller inte tillåtet att mata fåglar då de smutsar ner fasaderna och lockar till sig råttor. Upptäckt av eventuella skadedjur anmäler du till styrelsen.

 

Förråd

Förråd finns på vinden. P.g.a. brandrisk och framkomlighet är det absolut förbjudet att förvara saker utanför sitt förråd, i gångar eller gemensamma utrymmen.

 

Cykelförråd

Cykelförråd samt cykelställ finns på mellangården. Utrensningar bland cyklar sker på städdagarna.

Glöm inte att ta med din cykel när du flyttar!

 

Internet

Föreningen har investerat i 1000 Mbit bredband från Ownit. Detta ingår i månadsavgiften men det krävs att varje medlemslägenhet tecknar ett kostnadsfritt abonnemang hos Ownit för att erhålla inloggningsuppgifter. Kontakta Ownit för mer information!

 

Försäkring

Varje bostadsrättshavare skall ha en hemförsäkring med tillägg för bostadsrätt. En vanlig hemförsäkring täcker inte skador på lägenhetens golv, väggar och tak. Bostadsrättsföreningen har en försäkring gällande skador som orsakas av fel på föreningens anläggningar och installationer.

Vattenskador orsakade av glömda påskruvade kranar, otätheter i våtutrymmen, läckande tvätt- eller diskmaskiner är däremot exempel på dyrbara skador som bostadrättshavaren är ekonomiskt ansvarig för. Vid ovarsamhet med eld kan denne även göras ekonomiskt ansvarig för brandskador. Det är därför nödvändigt att vara ordentligt försäkrad!

 

Fastighetsskötsel och felanmälan

Löpande underhåll av fastigheten sköts av BK Fastighetsservice varje onsdag. Fastighetsskötarens uppgift är att vårda föreningens gemensamma utrymmen. Vill du ha praktisk hjälp av fastighetsskötaren i lägenheten, får du själv stå för den kostnaden.

 

Trapphus och andra gemensamma utrymmen (ej förråd) städas av städfirma en gång i veckan. Det är dock utomordentligt viktigt att du som nyttjar tvättstugan städar ordentligt efter dig då den snabbt blir ofräsch.

 

Uppstår något fel i tvättstuga, trapphus eller annat gemensamt utrymme ska felet i första hand anmälas till styrelsen som därefter kontaktar BK. Uppstår det ett akut fel som omedelbart måste åtgärdas, kontakta BK på tel: 08-556 966 40 samt meddela styrelsen. Om fastighetsskötaren inte är på plats eller är tillgänglig kan felanmälan ringas in till tel: 08-556 966 30.

bottom of page